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The Curious Case of  Advance Rulings on Recovery from Employees

The recent ruling pronounced by the GST Authority for Advance Rulings, Kerala on the taxability 
of  recoveries made from employees by the employer will have an enormous rippling effect across the 
industry. It will trigger aspects of  employer-employee relationship which, till now, seemed innocuous 
and outside the purview of  GST.

The Ruling

The ruling essentially covers only the recovery made by the employer for food provided in the 
canteen run by it. Taking into account the facts that such canteen is mandatorily required to be 
provided under the Factories Act, 1948 and that the recovery is made purely at cost and there is no 
profit mark-up element involved, the ruling has considered this service as a taxable service under 
GST. Simple enough ? Or so it seems.

What the Ruling did not cover

As the Authorities tend to attend to jurisprudence of  the matter, this ruling also merely examines 
the issue put before it and does not cover within its ambit as to what will be the position of  law if  
the recovery made is only partial and the balance is subsidized by the employer, or what happens 
if  no recovery is made at all ? Surely, these, and many more questions are puzzling the legal minds 
grappling with finding solutions to such ambiguities.

The Law

The GST law specifically covers services by an employee to the employer in the course or in 
relation to his employment as an activity that will be not be considered as a supply of  either goods 
or services and consequently, any consideration flowing from the employer to the employee in this 
regard will not be taxed under GST. [Schedule III to CGST Act, 2017]. At the same time, the law also 
defines “related persons” to cover employer and employee and goes on to lay down taxability of  
the transactions of  supply between related persons even if  done without consideration, if  made 
in the course or furtherance of  business. [Schedule I to CGST Act, 2017]. It further lays down the 
principles of  valuation when transactions are undertaken between related persons, with or without 
consideration. [Section 15 of  CGST Act, 2017 read with Rule 28 of  CGST Rules, 2017].

The Ripples

The clarification given by the authorities in its press release dated July 10, 2017 must be kept in 
mind which stated that supply by the employer to the employee in terms of  contractual agreement 
entered into between the employer and the employee, will not be subjected to GST.
Now, with the ruling, the entire set of  activities between the employer and employee have been 
put to the test of  taxability, whether or not forming part of  the employment contract. Though the 
ruling is silent as to whether such a recovery was part of  the employment contract or not, would 
the ruling have been any different if  it had been so ? 
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And the ripples do not stop here. What will be the value attributed to any activity for the purposes 
of  taxation will also be questioned due to coverage of  this transaction as a transaction between 
“related persons”. The law lays down arm’s length or market price of  similar goods or services. So 
where full recovery is not made, taxability of  a higher amount seems to be the order of  the day, 
raising the cost of  employment for the employers, especially in cases where the input tax credit is 
not permissible by law viz. in case of  providing club and health and fitness services. Though it has 
been clarified in the press release by Government that such services for which credit is blocked in 
the hands of  employer will not attract GST liability if  the same has been provided to all employees 
“free of  cost”, but this also has open threads as to what will be the impact if  employer recovers actual 
or subsidized cost from the employees for such facilities.

There is also the issue of  activities which extend beyond the employee viz. medical insurance 
of  family of  the employee. Would the premium attributable towards the insurance of  family be 
treated as a taxable supply by the employer to the employee ? Or say, the usage of  the car provided 
by the employer to the employee for employment use, but also used by the family ? Would such 
transactions be considered as supplies provided to persons other than the employee and taxed ? 
Troublesome times ahead for sure!

To take the analogy of  the ruling forward, how will the taxman consider supply of  laptop, working 
station and other amenities in the office to the employee ? Surely these are in the course of  the 
employment, but like an unwritten rule. Absurd to even consider it ? Maybe yes, but then, as in the 
case of  the ruling given and under discussion here, even providing food in a canteen is a statutory 
responsibility of  the employer. So if  the Authority for Advance Rulings (AAR) can take a view 
for this, then what stops the parallel being drawn on other issues ? As it is, AAR is a quasi-judicial 
process and can only be questioned in a court of  law. It would be quite interesting to see AAR 
of  another State giving a contrary ruling, more in line with the settled position of  erstwhile laws. 
Conclusion

It is extremely challenging to determine the element of  supply in the day-to-day activities between 
employer and employee. It will require the careful attention and microscopic scrutiny of  every activity 
vis-à-vis the employee to ensure due compliance of  law. It would augur well for this new law, the 
government and the business community if  the issue is dealt with swiftly and suitable clarifications 
provided, before more productive time is diverted to such non-productive deliberations. 
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